۱۳۹۴ دی ۲۲, سه‌شنبه

قلب رآكتور اراك خارج شد

Javdanehha  جاودانه ها  12.01.2016


يك منبع مطلع در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سياست خارجي خبرگزاري فارس از خروج قلب (كالاندريا) راكتور اراك خبر داد








براين اساس, عمليات خروج قلب راكتور اراك پايان يافته و قلب راكتور خارج و مخزن فولادي راكتور با بتن پر شد.
آنگونه كه اين منبع به فارس گفت:‌ قرار است اين هفته نيز آژانس بين‌المللي انرژي اتمي گزارش تأييد نهايي اجراي تعهدات ايران در برجام را منتشر كند و پس از آن نيز محمدجواد ظريف وزير خارجه ايران و فدريكا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با صدور بيانيه‌اي مشترك اجراي برجام را اعلام خواهند كرد.
علي‌اكبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي پيش از اين درباره خارج كردن قلب راكتور اراك گفته بود: مخزن فولادي رآكتور اراك با بتن پر مي‌شود و نه محل قلب رآكتور آب سنگين. همچنين به علت رعايت مسائل ايمني حتي اگر مخزن با بتن پر نشود امكان استفاده مجدد از اين مخزن نيست زيرا استفاده دوباره از آن خطرات زيادي دارد.
بهروز كمالوندي سخنگوي سازمان انرژي اتمي درباره راكتور اراك به روزنامه اعتماد گفته بود: ما تقريباً تمام كارهايي كه بر عهده‌مان بر اساس برجام بود را تكميل كرده‌ايم و كاري باقي نمانده است. البته منهاي بحث اراك كه بخش‌هايي از كار شروع شده و بخش باقي‌مانده هم در فاصله اندك قابل اتمام است. كار باقي‌مانده در اراك هم مستلزم چند كار باقي‌مانده كوچك است و اميدواريم كه اين كارهاي باقي‌مانده هم به سرعت انجام شود.
وي درباره اينكه آيا قلب راكتور (كالاندريا) خارج شده عنوان كرد: اجازه دهيد به همين اندازه كفايت شود كه اعلام كنم ما بخشي از كار را شروع كرده‌ايم و مابقي كار هم مستلزم اين است كه برخي كارهاي باقي‌مانده قطعي شود و پس از آن مي‌توانيم تصميم نهايي را اتخاذ كنيم.
مجيد تخت‌روانچي معاون اروپا و آمريكاي وزارت خارجه و عضو ارشد تيم مذاكره كننده هسته‌اي نيز امروز در اتاق بازرگاني در جمع خبرنگاران درباره راكتور اراك گفت: يكي از تعهدات ما اين است كه اراك نوسازي شود و طراحي جديدي خواهد داشت كه كارهايي در ارتباط با اين موضوع در حال انجام است, البته بخشي از كار را شركت‌هاي داخلي كه توانايي انجام كار را دارند انجام خواهند داد.
براساس اين گزارش, سند بازطراحي راكتور اراك اواخر آبان ماه سال جاري به امضاي وزراي خارجه ايران, 1+5 و فدريكا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا رسيد.
به گزارش فارس, علي‌اكبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي 28 آذر ماه درباره زمان خارج كردن قلب راكتور آب سنگين اراك گفته بود كه به زودي يك تفاهمنامه يا موافقتنامه پايه‌اي به امضاي ايران و طرف‌هاي مقابل مي‌رسد و پس از آن, مقدمات خروج مخزن يا قلب رآكتور اراك را آغاز خواهيم كرد.
آنگونه كه كمالوندي نيز عنوان كرده است: در پروژه مدرن سازي اراك, كار اصلي با ايران است و قرار نيست هيچ كشوري كار اصلي را براي ايران انجام دهد. اما در دو حوزه طرف مقابل به ايران كمك مي‌كند كه يكي از اين حوزه‌ها بازنگري است. اين به آن معنا است كه وقتي طراحي ايران تمام شد اين طراحي بايد مورد بازنگري قرار بگيرد. اين اتفاق قاعده كارهاي اتمي است و حتي اگر طرف اجرا كننده هم بخواهد شخصا اين پروسه را طي كند بايد دو گروه وجود داشته باشد. گروهي كه كار طراحي را انجام مي‌دهد و گروه ديگري كه بازنگري يا بازبيني اين طراحي را به سرانجام مي‌رساند.
وي ادامه داد: از بين كشورهاي مقابل هم برخي در تامين تجهيزات اعلام آمادگي كردند و برخي هم در بازنگري. به عنوان مثال در بخش تامين تجهيزات چهار كشور اعلام آمادگي كردند كه چين و سه كشور اروپايي را شامل مي‌شد. در مورد بازنگري آمريكايي‌ها هم علاوه بر ديگر كشورهاي طرف توافق اعلام آمادگي كردند. بنابراين همكاري با آمريكا در پروژه مدرن سازي اراك تنها در حوزه بازنگري است و نه در حوزه‌هاي تامين تجهيزات و يا ساخت.
كمالوندي همچنين درباره زمان انجام مدرن سازي راكتور اراك نيز گفت: طراحي به زماني حدود يك سال و نيم تا دو سال نياز دارد. پس از آن وارد مرحله تامين تجهيزات, نصب تجهيزات, مرحله پيش راه‌اندازي, راه‌اندازي و تست را پيش رو داريم. برآورد ما بين چهار تا شش سال است. ايران در حال حاضر تلاش مي‌كند كه پروژه را پنج ساله به پايان برساند و احتمال رسيدن به سال ششم اندك است.